Lipik - Stražeman

Grad feniks i hrabrost jednog svećenika

  • Cijeli dan
  • Engleski, njemački, talijanski, hrvatski
  • Na upit

Što čini ovo hodočašće posebnim?

  • Iskusni vodiči – Upoznati ćete ovaj dio Slavonije u pratnji naših stručnih vodiča, koji će sa Vama podijeliti ljubav prema hodočašću i vjeri, na drugačiji i poseban način.
  • Program sastavljen od vjernika za vjernike – Program koji je sastavljen vodeći računa o našim vrijednostima i običajima
  • Dostupnost: Ukoliko imate bilo kakvih pitanja možete nas kontaktirati na broj telefona +385953571145 (Matija).


Što ćemo vidjeti i doživjeti?

Prirodne ljepote ovog slavonskog kraja, njegova povijesna sudbina te način na koji neumorna jezgra domaćeg stanovništa stoji uspravno i još uvijek svjedoči važnost ljudske upornosti i borbe za dobar život dovoljan su razlog da se upoznate s eksluzivnim pričama Lipika i Stražemana.

Lipik, nedavno u potpunosti porušen i prvi oslobođeni grad u Domovinskom ratu, danas ponovno emitira sliku netaknutih prirodnih ljepota, ljekovitog izvora vode, te priča jedinstvenu priču o lipicancima, o obitelji Janković te o čudesnom kipu Majke Božje.

Nakon posjeta Lipiku, zaustavit ćete se u malom seoskom naselju Gaj i njegovoj baroknoj crkvi svete Katarine Sijenske koja je, osim po ljepoti, posebna i po zanimljivoj tradijciji vezanoj uz Antuna Opata.

Zadnja, ali ne manje važna postaja ovog puta – crkva svetog Mihovila u Stražemanu - otkrit će vam mnoštvo svojih tajni. Uz umjetničko – povijesnu vrijednost rijetkih barkonih freski iz 1777. godine, relikvije dvaju hrvatskih blaženika, jedinstvena je po zidu s mozaikom hrvatskih velikana. Saznajte priču o obnovi stražemankse crkve, nastanku tog mozaika, te hrabrosti ondašnjeg župnika Josipa Devčića čiji su lik i djelo zaslužili filmsku ekranizaciju.

Zašto je mozaik s hrvatskim velikanima zasmetao ondašnjim komunističkim vlastima? Zašto je mons. Devčić završio u zatvoru?  S kim je sve prijateljevao? Odgovore na ova pitanja kao i brojne druge istinite priče iz njegova 50-godišnjeg svećeničkog poziva saznat ćete na obroncima Papuka, u oazi mira i tišine, netaknute prirode i autentičnog doživljaja.

Što je uključeno u cijenu?

Posjet i razgled Lipika, Gaja i Stražemana, stručno vodstvo na lokacijama, turistički pratitelj cijelim trajanjem putovanja, ručak, duhovni program

Rezervacije

Molimo Vas da nas kontaktirate putem kontakt forme, ili na broj telefona +385 95 3571 145.